Pieniä askelia

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011


1. Syö säännöllisesti
Syö 3-5 tunnin välein, sillä säännöllinen ateriarytmi on syömisen hallinnan ydin. Aterian väliin jättäminen voi kostautua myöhemmin liian suurena annoksena tai epäterveellisinä välipaloina. Kun syöt tasaisin väliajoin, pysyy verensokeri tasaisena ja olo energisenä. Et sorru mielitekoihin ja pystyt tekemään järkeviä valintoja.
2. Tarkista annoskoko
Ruoka-annosten koot kasvavat jatkuvasti, vaikka energiankulutuksemme laskee. Isokin lautanen tulee kasattua täyteen ruokaa ja syötyä tyhjäksi. Kokeile pienempää lautasta, ja huomaat tulevasi silti kylläiseksi.
3. Muutama maku kerrallaan
Vaikka olo on jo kylläinen, uutta makua jaksaa vielä maistella. Otamme esimerkiksi tarjolla olevaa jälkiruokaa, vaikka vatsa olisikin jo täynnä. Hallitset syömistäsi paremmin, kun valitset ateriallesi vain muutamaa makua.
4. Älä syö tavan vuoksi
Syöminen voi olla tapa. Napostelemme televisiota katsellessa tai menemme aina kotiin tultuamme jääkaapille tavan vuoksi. Mieti, onko sinulla oikeasti nälkä, vai syötkö tottumuksesta. Anna ruokailulle ja aterialle arvoa, keskity syömiseen ja siitä nauttimiseen. Älä syö vain ohimennen. Älä tee samalla jotain muuta.
5. Stoppi tunnesyömiselle
Nälän tunteen lisäksi syömme iloon, suruun, stressiin, yksinäisyyteen jne. Lohdutamme itseämme suklaalla ja palkitsemme herkuilla. Jos paino nousee ja terveys kärsii, tartu ongelmaan. Käsittele ja hyväksy ikävätkin asiat, älä turruta niitä herkuilla. Selviät tunteista tuntemalla, et syömällä.
6. Hyväksy itsesi
Kaikki eivät voi olla samanlaisia ja -kokoisia. Mieti, mikä on itsellesi sopiva, järkevä paino. On turha tavoitella itselle mahdotonta painoa ja laihduttaa ikuisesti. Onni ja terveys ovat eri asioita kuin hoikkuus. Mieliala ja tyytyväisyys omaan elämään ovat hyvinvoinnin ja terveyden kannalta tärkeämpiä kuin paino.
7. Lopeta laihdutus, kuuntele kehoasi
Nälän tunne kertoo, milloin tulisi syödä. Tiukka laihduttaminen ja liian vähäinen energian saanti vaikeuttavat syömisen hallintaa ja voivat johtaa siihen, ettet tunne näläntunnetta ollenkaan. Kuuntelemalla kehoasi ja syömällä nälkääsi terveellisesti et sorru ahmimaan. Jos sinnittelet päivän vähällä energialla, sorrut illalla syömään kaapit tyhjiksi.
8. Lisää proteiinia
Proteiinipitoinen ruoka pitää nälkää ja tasoittaa verensokerin vaihtelua. Lihan, kalan, soijan ja pähkinöiden lisääminen ruokavalioon auttaa mielitekoihin ja annoskoon hallintaan. Syö jokaisella aterialla jotain runsasproteiinista, pääaterioilla oman kämmenen kokoinen pala esimerkiksi lihaa, kalaa tai kanaa.
9. Valitse hyviä rasvoja
Älä jätä kaikkea rasvaa pois ruokavaliosta, sillä rasva on välttämätön ravintoaine. Liian vähäinen rasvan saanti näkyy muun muassa ihossa, hiuksissa, vastustuskyvyssä ja keskittymisessä. Suosi kasvirasvaa ja kalan rasvaa, mutta älä pelkää muutakaan rasvaa.
10. Nuku riittävästi
Liian vähäinen uni voi vaikuttaa hallitsemattomaan syömiseen. Väsyneenä ruokahalu ja mieliteot kasvavat, ja syöt piristyäksesi. Univaje nostaa painoa vaikka energiansaanti ei kasvaisikaan. Pyri nukkumaan hyvin ja riittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti