Pieniä askelia

perjantai 16. lokakuuta 2009

Leivontaa, ja leivontaa

alko eilen tekee mieli tuoreita itseleivottuja sämpylöitä; mutta kuten tunnettua, tein tästäkin asiasta härkäsen... tjsp. En halunnut ostaa sämpyläjauhoja. Joten, eiko guugle käteen ja etsimään ohjetta jossa ei ole käytetty sämpylä jauhoja. Ja sellainen löytyi.

Itse kyllä muokkasin taas ohjetta.

NELJÄN VILJAN SÄMPYLÄT (15-20 kpl)

5 dl vettä
vajaa paketillinen hiivaa (n. 35-40g)
1/2-1 tl suolaa
porkkana raastetta maun mukaan
2 tl hunajaa tai siirappia
2 1/2 dl neljän viljan puurohiutaleita
2 1/2 dl kolmen viljan leseitä (myllynparas)
8-9 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Vehnäjauhoja voi joutua laittamaan enempi, kuin ohjeessa koska itse en mitannut jauhoja, vaan sormituntumalla niitä lisäilin.

Mittaa kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja tai siirappi. Liuota joukkoon myös tuore hiiva. Lisää hiutaleet ja vähitellen vehnäjauhot. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa sekoita joukkoon myös öljy. Alusta taikina hyvin ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi. Tähän menee puolisen tuntia. Nujerra kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä suoraan paperoidulle leivinpellille. Kohota sämpylöitä vielä 10-15 minuuttia. Paista kohonneita sämpylöitä 225c 15-20 minuuttia.


Ja ai että, mie ainakin tykkäsin :)

Jossain vaihees varmaan postaan lisää ohjeita... ja pitäs varmaan skarpata ja kirjoittaa muustakin... Mut nyt näin meillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti